Torre del Oro

De Torre del Oro in Sevilla is een militaire Albarrana-toren, zoals de forten of wachttorens die gescheiden waren van de muren worden genoemd. De bouw begon in 1220 en duurde een jaar. Het was het laatste element van de verdediging van de stad dat opkwam, waarmee het verdedigingssysteem van Sevilla werd gesloten.

Het was de gouverneur van de stad in die tijd, Abù-I-Ulà, die het bevel voerde over de bouw ervan en zich bij de Zilveren toren en het Alcázar voegde. Tegenwoordig herbergt hier het Maritiem Museum van Sevilla, waar u gravures, zeekaarten, historische documenten en verschillende navigatie-instrumenten kunt vinden.

Het is samengesteld uit drie lichamen, die elk door een andere liniaal moeten worden gebouwd. De eerste werd, zoals we eerder zeiden, besteld door Abù-I-Ulà, terwijl de tweede werd opgericht in opdracht van Pedro I El Cruel. (Peter de Wreede)

Het derde lichaam, dat de vorm heeft van een cilinder en eindigt in een ronde koepel, was het werk van Sebastián Van der Borcht. Het is gemaakt na de aardbeving die Lissabon in 1755 trof en de toren ernstig had aangetast.

Wat de naam betreft, er zijn verschillende theorieën. Enerzijds wordt er gezegd dat de oorsprong te danken is aan de glans die de tegels die het
bedekten afgeven en die weerkaatst worden op het rivierwater. Aan de andere kant is erop gewezen dat dit te wijten kan zijn aan een mengsel van limoen en stro dat in de muren is gedrukt.

Hoewel er veel moeilijke momenten zijn geweest die deze toren heeft doorgemaakt, moeten er vooral enkele worden benadrukt. Bij de aardbeving in Lissabon werd de Torre del Oro in Sevilla verwoest. Er werd zelfs voorgesteld om het te slopen. De sterke tegenstand van de Sevillianen zorgde er echter voor dat de toren werd gerepareerd.

Een ander moeilijk moment om te benadrukken was de revolutie van 1868. Destijds gooiden de revolutionairen de doeken van de muur om ze te verkopen en ervan te profiteren. De toren leek voorbestemd om hetzelfde lot te ondergaan. Maar nogmaals, de inwoners van Sevilla stonden erop om zo’n mooi monument te verdedigen en te redden.

Een paar jaar eerder, tijdens de viering van de Wereldtentoonstelling van Sevilla, in 1992, zou de toren schitteren in een prachtig evenement: de jumelage met de Torre de Belém in Lissabon. De Torre del Oro in Sevilla, veel bescheidener dan de Giralda, is niettemin een van de grootste attracties van de stad. Het is de moeite waard om het te bewonderen vanaf de rivier, vanaf de San Telmo-brug en natuurlijk naar de top om te genieten van een van de mooiste uitzichten over de stad.