Real Alcázar

Real Alcázar, het koninklijke paleis van Sevilla

Sevilla kent veel bezienswaardigheden, maar het koninklijke paleis Alcázar is wellicht het hoogtepunt. Het paleis is het oudste koninklijke paleis dat nog steeds in gebruik is door een koninklijke familie in Europa. Dit gebouw staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In de tijd dat de Moren heersten in Spanje was Sevilla een belangrijke havenstad. Daarom liet Abd-ar-Rahman III in 913 een kasteel bouwen op een plaats in de stad waar al een Romeins fort stond. Dat fort werd vervolgens door de eeuwen heen uitgebreid. De Moorse Koning Al-Moetamid liet in de elfde eeuw het kasteel zodanig verbouwen dat het een paleis werd.

Door de brede geschiedenis laat het paleis een mengeling van architectonische stijlen zien. Deze mengeling is ook terug te vinden in de naam. Het woord ‘Alcazar’ is afgeleid van het Arabische ‘al-gasr’ wat vesting of paleis betekend.

De Puerta de León is de hoofdingang van het paleis en het leidt je naar het Leeuwenhof, ofwel Patio del León. Via deze poort kan je de koninklijke paleizen betreden. De poort dankt haar naam aan het tableau dat op de poort geplaats is, waarop een gekroonde leeuw staat. De hoofdingang is best bijzonder, want de poort bevindt zich in de vestigingsmuren die behoren tot de oudste delen van het paleis.

Het Palacio Mudéjar (Mudejarpaleis) of het Palacio de Pedro I is het grootste en bekendste paleis van Alcázar. Hier vind je de grootse ruimtes en binnenhoven. Bv Salón de Embajadores, de Hal van de Ambassadeurs. Deze bijzondere ruimte heeft een koepel van cederhout uit 1427. De rijke versieringen tonen de macht van koning Pedro I (Peter de Wrede) die deze ruimte veel gebruikte tijdens zijn verblijf.

Het Casa de Contratación is een ander bijzonder gebouw dat gebruikt werd als contracthuis voor alle Spaanse handel met de Nieuwe Wereld. Koning Ferdinand en Koningin Isabella ontvingen hier in 1503 de ontdekkingsreiziger Columbus en andere grote namen. Daarnaast deed het gebouw ook dienst als een zeevaartschool onder Vespucci.

De Baños de Maria-Padilla is een ondergrondse ruimte die gemaakt is in een Gotische stijl, maar die ooit dienst deed als een plaats om het regenwater op te slaan. Ook werd deze ruimte onder andere gebruikt als een setting voor Game of Thrones. Het is te toegankelijk vanuit de Jardín de la Danza, één van de meest afgebeelde tuinen van Alcázar. Deze tuin was ooit de groentetuin van het paleis maar is tegenwoordig een prachtige tuin met hagen, een fontein en loslopende pauwen.

De Cuarto Real Alto zijn de ruimtes op de bovenste verdiepingen die nog steeds gebruikt worden door de Spaanse koninklijke familie wanneer zij in Sevilla verblijven. In de periodes dat zij echter niet in Sevilla zijn, is het mogelijk deze ruimtes met een begeleide tour te bezoeken.

De kamers zijn door Carlos V toegevoegd in de tweede helft van de 16de eeuw en ontworpen door Luis de Vega in een stijl die de Italiaanse Renaissance stijl combineert met mudéjar decoraties. In tegenstelling tot de ruimtes op de begane grond zijn de koninklijke appartementen volledig ingericht. Je vindt hier onder andere ook nog een privé kapel en een balkon met prachtig uitzicht op de tuinen.

Het Palacio Gótico, oftewel het Gotische Paleis, werd in de 13de eeuw opgetrokken door Alfons X De Wijze. Dit gotische gebouw verscheen zo’n twee eeuwen later naast het Palacio Mudejar en drukte hierbij zijn stempel door het te laten ombouwen naar een impressionant renaissancepaleis. Het is opvallend om het contrast te zien met het Palacio Mudejar dat een compleet andere stijl heeft. Het Palacio Gótico waarborgt binnen heel wat interessante kunstwerken, namelijk Vlaamse wandtapijten waarop een overwinning van Karel V wordt afgebeeld.

De Sala de Justicia is een van de eerste ruimtes die je tegenkomt nadat je door de poort gelopen bent. Dit kleine zaaltje werd in de 14de eeuw opgetrokken door toenmalige Koning Alfons XI. Om de ruimte te decoreren, liet hij ambachtslui overkomen uit Granada. Zij zorgden ervoor dat deze zaal een echte parel werd. De Sala de Justicia beschikt over prachtig houtsnijwerk en ornamenten. Deze ruimte heeft een bijzonder houten plafond en een fontein in het midden van de kamer.

Een van de mooiste plekken van het indrukwekkende Alcazar is de Gezantenzaal, een prachtige zaal die in de 15de eeuw werd opgetrokken door Peter de Wrede. Deze zaal is dankzij haar geometrische details, opvallende marmeren zuilen en verfijnde houtsoorten een echt pronkstuk van de mudejarstijl. Om nog maar te zwijgen van de wondermooie felgouden koepel. Het ‘Salón de Embajadores’ mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan het paleis, je zal hier werkelijk je ogen uitkijken.

De tuinen van het Real Alcázar zijn allemaal anders en variëren van prachtige bloementuinen tot tuinen met meerdere fonteinen. Zo is de Jardin Inglés geïnspireerd bij de Britse eilanden, terwijl de Jardin de las Damas een tuin is met palmbomen, heggen en fonteinen. Wanneer je Real Alcázar met kinderen bezoekt is de Jardín del Laberinto een aanrader: deze tuin is één groot labyrint van hagen.

In het paleis vindt je ook de Patio de Las Doncellas die de naam van het Hof van de Maagden dankt aan de legende dat de Moren elk jaar 100 maagden vroegen van Christelijke koninkrijken. De onderste verdieping van de patio werd voor koning Peter gebouwd en de versieringen en inscripties beschrijven de koning in volle glorie. De binnentuin is een tijdje betegeld geweest met marmeren tegels en had een fontein in het miden. Tegenwoordig heeft het een langwerpige vijver met tuinen en een galerij er omheen, zoals het ook terug te zien is in enkele scenes in Game of Thrones.