La Calle de Muerte

Susona, een “Femme fatal” uit de 15e eeuw
Er zijn veel legendes in Sevilla maar het volgende verhaal is historisch geregistreerd als een waar verhaal.
Vroeger leefden in Sevilla, evenals in het grootste gedeelte van Spanje, 3 culturen: Moren, Joden En Christelijken. In Sevilla verbleef o.a een grote Joodse kolonie, voornamelijk na de vernietiging van het Kalifaat, aan het begin van de 11e eeuw.
De eerste Jodenwijk was aan de westelijk kant van Sevilla. Later gingen ze zich in wat nu Barrio Santa Cruz heet vestigen en in de wijk San Bartolomé waar ze verbleven tot de totale verdrijving door de Katholieke Koningen in 1492.
Zoals gebruikelijk was in die periode hielden de Joden zich voornamelijk bezig met de handel en geldlening, iets wat voor de Christelijken verboden was om religieuze redenen. Dit bracht een enorme antipathie teweeg bij de schuldenaren.
In Juni van 1391 werd een aanval gepleegd op de Joden. Er vielen ca 4000 doden, bijna de hele Joodse bevolking. Naarmate de jaren verstreken werden de Joden verder met rust gelaten en verbleven ze voornamelijk in de wijk San Bartolomé. De haat zat er natuurlijk in bij de Joden en dus besloten ze een aanval te plegen op de Christelijken. De bijeenkomsten werden bij Diego Suson gehouden, leider van de opstand. Deze bankier leefde samen met zijn mooie dochter Susona. Susona werd verliefd op een Christelijke jongen van adelijke familie. Op een avond toen ze wachtte tot iedereen naar bed was om haar geliefde te treffen, hoorde zij haar vader spreken over een aanval op de Christelijken. Uit angst dat haar liefde iets zou overkomen vertelde zij hem wat ze gehoord had zodat hij kon vluchten, niet wetende dat zij haar Joodse kolonie in gevaar bracht.
In plaats van vluchten, vertelde haar geliefde wat hij gehoord had en enkele dagen later werden de Joden verrast. Diego Suson, de vader van Susona,en enkele anderen werden in de wijk Tablada opgehangen. Een wijk waar de ergste criminelen gedood werden. Hun lichamen bleven een heel jaar hangen. Na een jaar werden ze begraven. Naast enkele familieleden werden nog 2000 mensen gedoodt. Het was helemaal anders uitgelopen dan Susona verwacht had. Ze had haar familie verraden..
Vanaf hier eindigt de historie en begint de legende….
Na haar volk en familie verraden te hebben, zocht Susona wanhopig hulp bij de kathedraal waar ze gedoopt werd en haar daad werd kwijtgescholden maar met het advies zich terug te trekken in een klooster om te boeten voor wat ze gedaan had.
Haar laatste wil was bij haar dood haar schedel te schijden van haar romp. Haar schedel wilde ze boven haar woning gehangen hebben om de jongeren te waarschuwen en te getuigen van haar ellende. Zij had haar hoofd verloren..
Haar wil werd gerespecteerd. De straat draagt daarom de naam: La Calle de la muerte” De straat van de dood.