De Setas (Metropol-Parasol)

Op 27 maart 2011 werd in de stad Sevilla een werkelijk unieke houten constructie ingehuldigd. Het is de Setas de la Encarnación, ook bekend als de Paddestoel of de Metropol Parasol. Zes houten parasols met schimmelvormen, ontworpen door de Duitse architect Jürgen Mayer.

De Setas is ‘s werelds grootste houten kunstwerk. Het heeft afmetingen van 150 x 70 meter en een hoogte van ongeveer 26 meter, en het was het winnende project van de wedstrijd die werd geopend door de gemeenteraad van Sevilla om het plein waarop het zich bevindt, nieuw leven in te blazen.

De werken begonnen op 26 juni 2005, met een geschatte kostprijs van 50 miljoen euro, en duurden door ernstige moeilijkheden tot 2010. Eenmaal geregeld en nadat de kosten van het project waren opgetrokken tot 86 miljoen euro, werd het ingehuldigd op 27 maart 2011.

Vanwege zijn structuur, die de vorm heeft van paddenstoelen, staat het in de volksmond bekend als de Paddestoelen van Plaza de la Encarnación. De faciliteiten omvatten een markt met winkels en restaurants, een uitkijkpunt en het Antiquariummuseum.