De Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevilla heet officieel ‘Catedral de Santa María de la Sede’ en is de grootste gotische kathedraal ter wereld. Daarnaast is het na de Sint-Pietersbasiliek uit Rome en de St. Paul’s Cathedral in Londen de grootste kerk ter wereld.

De kathedraal van het aartsbisdom Sevilla is gebouwd op de plaats waar eerst een Moorse moskee van de Almohaden stond. Deze moskee werd in 1248 veroverd op de Moren en in gebruik genomen als kathedraal. In de 13e eeuw werd deze moskee grotendeels afgebroken op de ‘Patio de los Naranjos’ (de sinaasappelhof) en de Giralda-toren na. In 1403 begon de bouw van de kathedraal en in 1507 werd de kathedraal uiteindelijk ingewijd.

De kathedraal van Sevilla is gebouwd in een vijfbeukige kruiskerk-vorm met kapellen. De kathedraal is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden in de kathedraal van Sevilla zijn:
• De kapel met het grafmonument ter ere van Cristóbal Colón (Columbus). Zijn stoffelijk overschot is in 1898 van Cuba naar Sevilla overgeplaatst en bevindt zich nu in dit praalgraf met een bronzen kist die gedragen wordt door vier figuren die symbool staan voor de koninkrijken van Castilië, León, Aragón en Navarra.
• De Koninklijke kapel (Capilla Real), gewijd aan koning Ferdinand III van Castilië. Deze koning veroverde Sevilla in 1248 terug op de Moren.
• In de kathedraal zijn veel schilderwerken te bewonderen van o.a. Murillo, Goya, Pedro de Campaña en Luis de Vargas.
• De schatkamer.

De minaret van de kathedraal, La Giralda, is de toren van de moskee die werd behouden na de afbraak van de moskee, toen deze werd vervangen door een kathedraal.

De 104 meter hoge Giralda toren is tijdens je bezoek te beklimmen voor een mooi uitzicht over het centrum van de stad. Je gaat niet naar boven met een trap, maar met een hellende gang, waarover vroeger paarden naar boven konden lopen. Boven op de Giralda toren staat een vier meter hoog bronzen beeld. Dit beeld stelt het geloof voor, bijgenaamd de Giraldillo. Het beeld draait mee met de wind (windvaan).

Een bezoek aan de kathedraal van Sevilla en de Giralda is indrukwekkend en mag tijdens je stedentrip in Sevilla zeker niet ontbreken.